Monday, October 14, 2013

Selamat Hari Raya Aidiladha

Assalamualaikum and Hello Everyone...


Hari nie aku cuti dah alang-alang esok cuti raya jadi teruskan cuti sampai esok. Sekarang aku berada kat kampung kawan aku jadi aku beraya kat kampung kawan aku memandangkan aku takde kampung sebab aku dah memang duk kat kampung jadi aku ikut orang lain balik kampung. Ngee... Kawan aku ni memang duduk kat rumah family aku dah hampir 6 tahun kira dah macam adik-beradik angkatlah. Kampung dia kat perak. Jadi beraya di Peraklah keme. 


Jadi dikesempatan ini aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua dan selamat bercuti kepada semua juga...


Gambar dari sumber carian Google




Terima kasih sudi baca...

Friday, October 11, 2013

Victoria Secret Collections

Assalamualaikum and hello everyone...



 

Sekali aku beli 1 set terus. Aku bukanlah penguna setia produk Victoria Secret atau mana-mana high brand ni, aku just pakai product biasa-biasa je mengikut budjet yang aku ada. Mesti ramai girl-girl cantik kat luar sana suka dengan produk VS especially fragrance mistnya. Betul tak?

Mula-mula aku pakai body mist VS ni dalam 6 tahun lepas, ha lama kau. Itupun kawan yang bagi, kakak dia pramugari jadi senanglah dia nak dapat memandangkan dulu produk VS ni takde jual kat Malaysia. Kalau nak beli kenalah kirim dekat akak-akak pramugari atau beli online. Tak lama tue produk VS ni dah ada jual kat Malaysia jugak akhirnya. Tapi dia jual kat KLIA. Kalau nak ke Sepang tue semata-mata nak pi beli body mist memang tak lah kan. Jadi, belilah body mist yang lain jer kan. Sekali tu je lah pengalaman aku pakai body mist VS. Kesian kan...

Tapi sekarang ni VS dah bukak outlet sendiri. Ha, kan senang kita nak dapatkan produk VS nie. So, bila budjet dah ada so anytime aku boleh beli. So, paling senang aku pergi beli kat One Utama je lah. Tak silap aku first outlet dorang bukak dekat Pavillion, lepas tu One Utama Shopping Centre, Johor Premium Outlet (JPO), dan terbaru The Curve. Penang Airport juga ada store VS ni. VS juga dalam perancangan nak bukak outlet di Penang shopping complex, tapi aku tak tahu dah ada atau belum.

Mula-mula aku jejak ke VS One Utama aku beli set yang bawah ni. Dalam dia ada Perfum, Body Wash dan Lotion. Harga dia RM131.00.




Yang terbaru bulan lepas aku pergi lagi, asal nak teman adik aku je last-last aku pun beli jugak dengan alasan nak cukupkan item nak dapat harga murah. Untuk yang set VS Fantasies ni ada promotion boleh campur-campur wangian dan jenis. Semua jenis harga sama. Beli 1 harga RM53.00, beli 2 RM106.00, beli 3 RM129.00, beli 5 RM189.00. Jadi kitaorang decide beli 5. So, dah save RM76.00. Aku punya 2 juga yang lebih adik aku punya. Aku cukupkan mana yang tak cukup hari aku beli. hahahaha....


Ini item yang aku share dengan adik aku. Aku punya 2 jer.

Adik aku ada juga beli Love Spell Body Mist sama macam aku, bila time masing-masing pakai masing-masing akan bukak mulut "eh, akak pakai Lina punya eh??" tak pun "eh, ko pakai akak puya eh??" Perangai kitaorang macam tuelah sape-sape beli produk baru time tue jugak salah sorang akan beli juga lepasnya dari kecik sampai lah dah tua bangka ni. hahahaha....





*** Terima kasih sudi baca...
NOTA : Kebiasaanya bila beli produk mahal-mahal nak beli kali kedua mesti selalu akan fikir 2 3 kali. Hahahaha...

Thursday, October 10, 2013

Nasi Lemak Oh Nasi Lemak

Assalamualaikum and Hello Everyone...


Breakfast aku pagi tadi, kenyang sampai petang...


Musnah diet aku hari ni... Arghhhh.... Sekarang ni aku tengah diet nasi. Tapi pagi ni macam teringin sangat nak makan nasi lemak bungkus sebab dah lama giler aku tak makan. Nasi lemak ni aku beli kat mak cik aku. Mak Cik aku nie memang berniaga nasi lemak dari dulu, sebelum pukul 8 jer mesti dah habis. Kebetulan tadi aku singgah, nasi lemak Mak Cik aku tue memang dah nak habis, apa lagi mak cik aku sumbat nasi dan lauk lebih. Dia kata biar kenyang sampai ke petang. Bila memikirkan aku sekarang tak amik nasi rasa berat juga nak makan tapi rezeki jangan di tolak. Lagipun dah lama aku tak makan nasi lemak Mak Cik aku ni. Terima kasih Mak Andak. Love u lah...


Diet nasi yang aku maksudkan ni kira aku tak makan nasilah. Minggu ni sudah masuk 3 minggu tak makan nasi tapi ada jugak amik sikit. Minggu pertama memang tak makan nasi langsung hanya makan lauk, ada masa roti atau mi.  Masuk minggu kedua baru aku amik nasi sehari sekali tapi dalam kuantiti yang sikit. Kalau amik nasi tue mesti kes tak tahan bila mama masak lauk sedap, kalau lauk dah sedap mesti nak makan dengan nasikan. Ada masa aku tak amik nasi jugak, bergantung pada keadaan.


Tapi bila aku diet nasi ni ada juga kebaikannya. Kebaikanya takdelah badan aku turun mendadak, tetapi adalah jugak kurang sedikit. Jadilah daripada asyik naik daripada turunnya. Tapi ada satu kebaikan yang aku dapat bila diet nasi ni,  kebaikanya secara automatik sekarang nafsu makan aku berkurangan berbanding dulu. Kalau makan sikit mesti dah kenyang. Tak macam dulu, bila makan luar tak cukup dengan makanan aku je aku makan tapi blance makanan family aku yang tak habis aku yang habiskan. Sampai aku dapat gelaran TONG SAMPAH BERGERAK. Ada bergeraknyer sebab makan dari satu pinggan orang lain ke pinggan orang yang lain. Tak patut tul dorangkan. So bagi yang sape-sape berat sangat nak ikut mana-mana program diet, apa kata ikut cara aku nie. Ngeee...




 
 *** Terima kasih sudi baca... 

P/S  : Sampai bila lah eh aku boleh tahan tak makan nasi nie eh???

Tuesday, October 8, 2013

Perginya Kucingku Seekor Demi Seekor

Assalamualaikum and Hello Everyone...


Semalam mood aku marah, tapi harinie mood aku sedihlah harinie. Aku baru cadang nak buat entri pasal pengalaman aku dulu yang takut kucing, dah ada pun dalam draft cuma nak touch up sikit sebelum nak publish tapi rasa sedih pulak. Jadi aku buat entri nie tuk luahan rasa sedih aku nie.

Ia, memang dulu aku takutkan kucing, tapi ada sebab yang kenapa tiba-tiba aku hilang rasa takut tue. Nanti aku cerita dekat entri lain. Tapi sedar tak sedar aku dah beli hampir 15 ekor kucing. Tapi yang aku sedih ni sebab aku baru nak mula belajar nak menjaga kucing tah kenapa sejak dari minggu lepas kucing aku mati seekor demi seekor. Pagi tadi mati seekor. Jumlah sekarang 3 ekor kucing aku mati 3 ekor dalam masa 3 hari. Sedih giler...

Kalau diikutkan Mama aku suruh buang kucing-kucing tu sebab dah terlampau banyak sangat. Tapi aku dengan rela hati nak jaga kucing-kucing tue. Pagi-pagi sebelum pergi kerja settlekan kucing dulu balik-balik kerja pun terus pergi settlekan kucing dulu tapi bila jadi macamnie buat aku rasa sedih plak. Kucing-kucing aku tue takde pulak tunjuk yang dia sakit, cuma sebelum dorang nak mati dorang memang rasa macam tak selera makan dan diam jer. Aku ingat demam biasa je, sekali esoknya terus mati. Pelik aku. Sebelum-sebelum ni aku ada jugak beli kucing tapi ada yang dah buang takda pulak pernah sakit. Sihat jer. Pening aku memikirkan, nak bawa ke klinik kos tinggi. Sekarang ada lagi 2 ekor yang tengok macam sakit jer. Tak tahulah macamna dorang kat rumah nie, macam tak sabar je nak balik nak tengok keadaan dorang yang masih ada tu...

Adakah disebabkan aku selalu cakap dekat dorang aku nak buang. Kesudahanya dorang pergi. Sedihnyer..  




NOTA : Perasaan bercampur baur, rasa sedih dan rasa bersalah. Tapi aku dah berusaha menjaga dorang sebaik mungkin. RIP Monkey, Ciko, Itam... 

Monday, October 7, 2013

Bila Orang Mempersoalkan Soal Kahwin

Assalamualaikum and Hello Everyone....


Hurm... mula-mula entri je aku dah mengeluh nampak. Macam berat benor je masalah aku nie. Kenyataanya memang berat uols. Kalau time-time weekend jer biasalah banyak kenduri kahwin, nak-nak bila nak hujung tahun ni. Boleh dikatakan tiap-tiap minggu. Tapi aku tak ler, sbb aku tak ramai kawan. Tapi citer tuk mama aku lah. Yang asyik pergi rumah kenduri kahwin anak orang tapi anak-anak dia tak kahwin-kahwin lagi. Acaner tu? Asal balik dari kenduri kahwin jer, mama aku mesti akan citer pasal kawan-kawan dia dan orang-orang kampung bertanya. Soalan yang biasa dorang akan tanya dekat mama aku biasalah "bila ko menantu Su?" HURMMM.... Soalan ini juga biasa akan kedengaran bila time Hari Raya.


Selagi aku tak kawen bermakna parent aku memang belum lagi buat majlis kahwin. Seperti yang sesetengah orang tahu, aku kan anak sulung pluss anak dara tua pulak tue. Hurmm... Bila aku fikir-fikir balik, memang aku boleh buat tak endah apa orang nak kata. Tapi macamna dengan Mama dan Ayah aku? Sampai bila dorang nak berhadapan dengan orang yang mempersoalkan tentang anak-anak mereka tak kahwin-kahwin ni.


Tak tahu aku nak cakap kat uols, kenapa sampai sekarang aku masih tak kawen lagi. Lebih kurang 2 tahun aku nak masuk ke kategori 3 series. Tipulah kalau aku cakap aku taknak kawen dan ada family sendiri. Bila tengok kawan-kawan yang sebaya dengan aku, boleh dikatakan ramai yang dah kawen yang sudah ada anak 3 pun ada. Kadang-kadang aku terfikir, apa yang aku cari dan apa yang saya nak untuk hidup aku ni?? Ada tak sesiapa yang mengalami situasi sama macam aku ni???





NOTE : Penat nak bercinta-cinta ni, tunggu orang masuk meminang jer...